måndag 31 mars 2014

Bokbloggsjerka, 28-31 Mars

Veckans jerka handlar om tatueringar.

Det verkar bli allt mer populärt att pryda kroppen med citat från litteraturens värld.
Är det här något som du skulle kunna tänka dig att göra? Vad skulle det i så fall bli, och inte minst, var på kroppen skulle du placera konstverket?

Det skulle jag absolut kunna tänka mig, men jag vet på rak arm inte vad eller var. Jag har redan tre tatueringar och vill inte ha dom för tätt.

måndag 24 mars 2014

Bokbloggsjerka, 21-24 Mars

Ute i sista minuten, som vanligt, med veckans jerka:

Har du sett någon pjäs eller liknande som du av en eller annan anledning tvingades att se men som du absolut inte gillade?
Om du vill får du vända på frågan för att i stället berätta om en pjäs eller liknande som alla bara MÅSTE se. 

Nja, jag är inte mycket för pjäser överlag. Jag har sett två stycken tror jag, den ena var Romeo och Julia och den såg jag faktiskt flera ggr, riktigt bra tyckte jag. 

Den andra minns jag inte vad den hette, eller vad den handlade om, men det var mycket död och armod, och en JÄVLA massa kaniner... Helt galet seg och fruktansvärt lång... Såg den på tiden före man började dricka alkohol, vilket inte direkt hjälpte till...

Nej, någon pjäsmänniska är jag inte, men jag kanske bara inte har sett rätt pjäs?

onsdag 19 mars 2014

Populärmusik från Vittula, Mikael Niemi

"Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula. I översättning blir det Fittmyren, så kallat "som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten". Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotat. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont." (Bokus.com)

Jag har läst den här boken för länge, länge sedan men hade glömt hur fantastisk den är... Läste (Lyssnade på ljudboken) den nu igen för ett skolprojekt och fick en sån hemsk hemlängtan... För en stackars norrlänning i exil är det stor igenkänningsfaktor i den här boken!

Att uppläsaren har pajaladialekt gjorde inte upplevelsen sämre direkt, men det gjorde däremot att jag läste MemoRandom (som jag läser "på riktigt") med pajaladialekt... Kan säga att det inte direkt hjälpte upp spänningsfaktorn i boken...

Åsa Schwarz e-boksexperiment

Minns ni att jag för några månader sedan tipsade om att Åsa Schwarz gav bort sin senaste bok gratis? Det var en del av ett experiment, och resultatet av det kan ni läsa mer om HÄR.

Kul att se att hon kommer ge bort sin första bok också, och dessutom upprepa proceduren med att tillfälligt ge bort böcker gratis!

Intervju med Anders de la Motte

HÄR kan ni läsa en kort intervju med Anders de la Motte, och lyssna på en podcast där han deltar!

måndag 17 mars 2014

Bokbloggsjerka, 14-17 Mars

I veckans Jerka kan man den här veckan vinna en bokask också, och jag måste säga att jag föll hårt för denna!

Frågan i veckans Jerka är: Måste läsare även vara samlare?

Nej. Måste måste man såklart inte, men jag är det! Jag älskar böcker, tycker dom är fina att titta på och vill omge mig med dom

torsdag 13 mars 2014

lördag 8 mars 2014

Mamma, pappa, barn, Carin Gerhardsen

"Hammarbypolisen i Stockholm måste handla snabbt. På kort tid inträffar det två mord som båda hamnar på kriminalkommissarie Conny Sjöbergs bord.
En sextonårig flicka med trassliga familjeförhållanden hittas strypt på en toalett på en Finlandsfärja. Kvar finns hennes lillasyster som befinner sig i en situation ingen fjortonåring borde behöva hamna i.
Under ett joggingpass finner polisen Petra Westman ett svårt medtaget spädbarn i en buske och i närheten påträffas en kvinna utan id-handlingar död.
Samtidigt vaknar en treårig flicka en morgon och finner att hon är alldeles ensam. Hennes pappa är utomlands och alla tecken tyder på att hennes mamma har tagit lillebror med sig och flyttat därifrån. Hanna är ensam kvar, inlåst i lägenheten. Och tiden går."

Uppföljaren till Pepparkakshuset är precis lika bra som den första boken i serien. Recensionen här blir ungefär likadan som för den första boken. Handlingen är bra, slutet aningen oväntat, författaren är inte rädd för att ta med obehagliga ämnen i sin subplot. Samma lika, men väldigt, väldigt bra!

Speciellt mycket gillar jag att både huvudhandlingen och sidohandlingen är lika bra! Ofta hamnar stort fokus på antingen det ena eller det andra, men i dom här böckerna tycker jag att det är en bra balans. I en serie är det viktigt att sidohandlingen, den som behandlar karaktärernas liv utanför jobbet så att säga, är väldigt viktig, annars blir det en ganska trist serie.

Pepparkakshuset, Carin Gerhardsen

"En måndag i november, klockan är fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sätter sig tillrätta på tunnelbanan. Han undrar om det syns utanpå att han är lycklig. Om det stör? Tåget bromsar in och han kliver av. För upptagen med sina tankar för att se att en dyster figur följer efter honom." (Bokus.com)

När jag påbörjade den här boken var författaren helt okänd för mig, men jag "behövde" en ny serie att följa, helst en med många böcker redan publicerade...

Måste säga att jag blev glatt överraskad! Gillar verkligen den här författarens sätt att skriva, och att hon inte är rädd för att ta upp obehagliga ämnen . Hon lyckas dessutom få till den typ av slut jag gillar, den typ där man blir grundlurad av handlingen. Mycket bra bok!

Kanuld på Mammutslätten, Cato Thau - Jensen

"Kanuld är neandertalare. Han bor med sin missnöjda mamma och sin misslyckade mammutjägare till pappa som mest vill uppfinna onödiga manicker. Kanuld är hungrig för jämnan, mamma har fått nog och tänker lämna familjen för den betydligt mer framgångsrike mammutjägaren i grottan bredvid. Dessutom bor de vid en vulkan som kan få ut¬brott när som helst, grannens son är en mobbande plågoande och istiden verkar närma sig. Det ser minst sagt mörkt ut. Hur ska familjen kunna hålla samman? Kanuld och hans bästis ger sig sjutton på att fixa biffen." (Wahlstroms.se)

En jätterar och rolig bok som inte bara underhåller barnen, utan även dess föräldrar! Den här boken är ganska långt (sett ur barnperpektiv) och passar lite äldre barn som har
tålamod(??) att läsa en bit om dagen. En nackdel är att det tar rätt lång tid innan det händer så mycket i boken, finns risk att barnen hinner tröttna, men kommer man över det så är boken väldigt underhållande!

Bokbloggsjerka 7-10 Mars

Den här veckan undrar Annika:

Vilken bok kommer aldrig återfinnas i dina hyllor?

Jag vet ärligt talat inte om jag kan säga att det förekommer någon slags bok jag aldrig kommer ha i hyllan. Den består idag av både novellsamlingar, deckare, chick lit, harlequin en och annan klassiker (stolthet och fördom t ex).

Men att böckerna står i hyllan säger ju ingenting. Det är MÅNGA (minst 10) år sedan jag läste Harlequin t ex. Chick lit'en läste jag mycket fram tills för 7 år sedan, när jag nästan helt gick över till deckare osv. Jag har många typer av böcker i hyllorna av olika anledningar, men det är inte nödvändigtvis så att jag läser någon av genreerna särskilt frekvent.