måndag 30 september 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt, Fredrik Backman

"Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.
Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende." (Källa: Bokus.com)

De enda likheterna mellan den här boken och En man som heter Ove är ett underbart träffsäkert språk i en underbart välskriven bok. Precis som när jag läste om Ove så växlar jag mellan att skratta högt och gråta floder. Är man en smula vekhjärtad, som undertecknad, kan det ta lite tid att läsa den här underbara boken, för man orkar helt enkelt inte med mer än något kapitel åt gången innan lilla hjärtat håller på att brista.

Elsa är en karaktär som skulle kunna vara vilken vuxen människa som helst. Genomklok, missförstådd och trasig.

Helt enkelt en underbar bok. Igen.

Femtio nyanser av frihet, E L James

"När den unga litteraturstudenten Anastasia Steele träffade den drivne företagaren Christian Grey föll hon handlöst, och de inledde ett passionerat förhållande. Ana blev både chockad och skrämd av hans sexuella preferenser och komplicerade historia - deras relation är en ständig kamp mellan begär, svartsjuka och villkorslös kärlek.

Nu har de allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian - hon måste på något sätt lära sig att dela Christians livsstil utan att förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna.
Just när det verkar som om de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest ..." (Källa:Bokus.com)

The book that never ends... Måste tyvärr säga att jag var dö-less på boken redan innan jag började läsa den, och det tog LÅNG tid att harva sig igenom den... De tidigare två var ändå helt ok om man lyckades bortse från allt det förbaskade sexet, men i den här boken tycker jag inte att resten av handlingen blir tillräckligt intressant. Det kan förvisso bero på min inställning redan innan jag började läsa, men ändå.

Men har man läst två ska man såklart läsa även den tredje, och nu är det gjort!

söndag 29 september 2013

Från de döda, Ola Hansson

"'Min familj är hallucinatorisk', sade han, "och själv har jag haft fall av clairvoyance, högst egendomliga fall."

"Vill du höra ett av dem?" tillade han plötsligt.
Berättaren är en ung ingenjör och han målar upp en ryslig historia om en död hund, en död kvinna och ett hemsökt hus"(Källa: Mixforlag.se)

Det här, mina vänner, är en skräcknovell i min smak! Den ger nästan, men bara nästan "Plock plock" en match. Som hysteriskt mörkrädd kan jag känna obehaget krypa i kroppen redan från start när jag läser den här novellen, och det blir inte bättre med den saken när jag läser vidare. Underbart!
Det enda som är lite frustrerande är att läsaren lämnas med en och annan obesvarad fråga när novellen är slut, men det känns som en bagatell i sammanhanget. Mycket läsvärd novell!

lördag 28 september 2013

fredag 27 september 2013

Viktiga inköp...

Har fått ett gäng noveller från MIX i e-boksformat (e-novell, om vi nu ska vara superpetiga) och jag kände att det är dags för tant att börja hänga med i utvecklingen...

Jag är inte jätteförtjust i e-böcker. Jag tycker om känslan av riktiga böcker, lukten av riktiga böcker, att bläddra i riktiga böcker. Men, e-boken är på frammarsch och den har många fördelar den också!

Men att läsa på datorn är helt enkelt för knöligt. Noveller går bra, för dom är korta och går fort att läsa, men böcker vill jag kunna ta med mig till sängen. Så ni ser ju var jag är på väg med det här inlägget... Jag var tvungen att köpa mig en surfplatta.

Nu ville jag egentligen ha en iPad eftersom jag är lite av en applefantast (men aldrig en mac!), men som en student, som ska åka utomlands i vinter och dessutom betala en plåtskada på en bil så kan man väl säga att det ligger en smula utanför budget. Det fick bli en budgetvariant av något androidslag. Jag kan inget om ämnet, jag kan typ bara iPad. Men jag köpte den billigt (under tuselappen) på tradera, så med lite tur går den att läsa böcker på iaf ;) Läser man beskrivningen på tradera så kan den en massa annat också (typ nästan allt en iPad kan, men jag är skeptisk), men jag behöver bara kunna läsa på den. Och kanske blogga lite, från sängen ;)

Så, nu kanske jag äntligen tar mig för att läsa alla e-böcker och noveller som ligger och "skräpar" på datorn! Det är en bunt, och jag är övertygad om att en omfattande mängd av dom dessutom är bra.

Sa jag att min surfplatta är rooooosa också? ;)

Bokbloggsjerka, 27-30 September

Den här veckan ska vi besvara följande fråga:

Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?

Jag tror jag läser mest svenska författare faktiskt. Har inte undersökt saken närmare men svenska deckarförfattare tror jag absolut väger över.

lördag 21 september 2013

Jag är ledsen, bokbloggsjerkare

Men min dator och jag är just nu inte helt överens så jag tar mig inte runt till era bloggar! Jag är dock glad över era besök hos mig, och jag lovar att återgälda besöken när jag och datorn enats om en handlingsplan...


fredag 20 september 2013

Bokbloggsjerka, 20-23 September

Veckans fråga är: Läser du helst standalones eller bokserier?

SERIER!! Jag läser nästan BARA serier, helst sådana som är "gamla" så att det finns många böcker för mig att läsa ikapp. Jag gillar att följa karaktärerna från bok till bok och känner sorg när serierna tar slut och jag måste vinka farväl till mina vänner.

måndag 16 september 2013

"Glömda ord" blir bok

Och jag vill ha en! Jag älskar glömda ord! Läs mer HÄR.

Bokbloggsjerka, 13-16 September

Veckans fråga att besvara i jerkan:

Om du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig:
  • i en stad?
  • på landet?
  • på en fiktiv plats?
  • på havet?
  • i framtiden?
  • i det förflutna?
  • i nuet?
  • i Sverige eller utomlands?
  • annat?
Om du inte har några planer på att skriva en bok och därmed känner dig tvungen att hoppa över den här frågan kan du i stället berätta om var du helst ser att de böcker du läser utspelar sig.

---
Jag har inga direkta planer på att skriva en bok,  men när jag funderar på frågan samtidigt som jag funderar på vilka miljöer jag gillar att läsa om, så inser jag att det spelar ingen roll. Jag verkar inte ha några preferenser när det gäller vilken miljö böcker ska utspela sig i.

Det enda jag kan komma på är att det vore roligt om en bok utspelade sig i en miljö jag känner igen. T ex stad där man kan se gatorna framför sig när det skrivs om dom, man vet hur det ser ut eftersom man känner till platsen. Det har hittills aldrig hänt dock.

torsdag 12 september 2013

Mörkersdottir ger bort gratis böcker igen!

Mörkersdottir förlag fyller tre år, och firar det genom att skänka bort gratis böcker! Nu är det ju inte så mycket tid kvar av den här dagen (antar att det gäller IDAG) men några av er hinner säkert hoppa dit! Skynda fynda!

onsdag 11 september 2013

Inte SUPERrelaterat till böcker

Men ändå värt att nämna och göra reklam för.

Camilla Läckberg har startat en insamling till förmån för barncancerfonden. Hoppa in på länken och donera en krona eller två!

måndag 9 september 2013

Ska man göra reklam kan man ju göra något roligt av det ;)

Geocaching är något jag tycker om att pyssla med. För den som inte vet vad det är kan man säga att det är en form av modern skattjakt, men en utförligare beskrivning finns på länken!

Häromdagen fick jag lust att lägga ut några egna "skatter", och en av dem blev en bokcache. Jag ville inte att den skulle vara för svår, utan relativt enkelt googlebar, samtidigt som den fungerade som ett boktips, ungefär. Förhoppningen är att skattletarna läser lite om böckerna och finner dem intressanta, när de letar efter koordinaterna.

Resultatet blev "En god bok har ingen dött i", där Caroline L Jensen, Åsa Schwarz, Andreas Roman, Anders De La Motte, Sofie Sarenbrant och Camilla Läckberg fick fungera som ledtrådar till koordinaterna! Cachen publicerades idag och är redan hittad, ska bli skoj att se vad folk tycker om (böckerna) den senare.